Jul 29, 2011

kaki ayam

{Image source:Flickr.com}angml
Istilah berkaki ayam ini sejak zaman purbakala dahulu telah wujud.Sedangkan mereka pun menjalani hidup dengan berkaki ayam sepanjang masa.Berbeza dengan zaman kini,pelbagai jenama kasut ada di pasaran.Jadi manusia zaman sekarang akan berkaki ayam apabila?
  • Of course lah  bila nak masuk rumah
  • Masa drive (selalunya sindrom berkaki ayam waktu drive ini berlaku pada golongan wanita)
  • Berada di kawasan batu refleksologi(time ramai org mesti je,malu lah kalau org tengok tak tahan sakit)
  • Mahu menunjukkan dirinya dapat mengawal emosi dan kesakitan dengan berjalan di atas kaca
  • Teringin meniru gaya artis kesayangannya Elyana
  • Nampak padang hijau terbentang luas (automatik rasa nak bukak kasut dan mahu lari dan menjerit "Lihatlah dunia..i'm freeeee!!!!)
  • Berangan nak jadi Cinderella dan menunggu putera idaman memulangkan kasut yang tertinggal di tangga(zaman sekarang ini lif,ada ke orang tertinggal kasut dalam lif? )


p/s:Sile abaikan 2 point paling bawah.

Ok sebelum melalut lebih kelaut baik saya bagi contoh setakat itu sahaja dahulu.Pelbagai situasikan?respon dari pelbagai situasi itu ada yang merupakan kebiasaan,ada yang persis keajaiban,ada yang tampak rasional dan ada yang fantasi.

Saya ingin membawa anda keluar sedikit dari situasi2 tadi.Kita analogikan sepatu itu sebagai akhlak.Bukan itu yang menjadi persoalan pokok,cuma yang ingin saya sampaikan pilihan untuk menjalani hidup ini ada ditangan kita.Mahu berkaki ayam atau mahu bersepatu.Sedih tatkala melihat ramai diantara kita yang jauh tersasar,berjalan di atas dunia dengan sepatu buruk,koyak rabak,kotor dan tidak pernah berbasuh.Pesan saya;

Jika ingin besepatu maka pilihlah sepatu(akhlak) yang paling baik kondisinya serta cantik agar perjalanan kita di dunia ini akan lebih lancar untuk menuju ke destinasi.Jika kita memilih untuk berkaki ayam maka jadilah seperti wali Allah,Sheikh Bisyr bin Harits RA manusia yang tidak pernah memakai alas kaki.Apabila ditanya " Bisyr, apakah sebabnya engkau tidak pernah memakai alas kaki?"Jawabnya, "Ketika aku menghadap Allah (beribadat kepada Allah), aku sedang berkaki ayam."Dan Allah telah jadikan dunia sebagai permaidani.
Bermaksud Bisyr memenuhi setiap saat hidupnya dengan beribadat kepadaNya.Renungan bersama :)

Jul 19, 2011

Segmen : Saya Blogger Ipta/s


As salam.Macam biasa lah kan.Malam-malam macam ni rajin nak sertai segmen.Segmen kali n tampak menarik.Keputusan UPU pun baru keluar haritukan.So memang kene sangat segmen ini dibuat.Objektifnya supaya junior2 yang berjaya menempatkan diri di universitidapat mencari kawan2 atau senior2 di universiti masing2.Nanti senang lah kan nak bertukar idea or tanya2 pe2 yang patut.

So..sy sebagai senior ni *(cehh..seniorlah sgt) terase teruje nak join segmen ni.Harap2 dapat lah jumpe junior saya hehe.Dan yang paling menarik..segmen ini tiada tarikh tutup!
.
.
.
.

 Bachelor of Science (Hons) Data Communication & Networking 
.
.
.
Nak join? clik SINI

Jul 18, 2011

weird house!!!

Pasti kita semua punya impian untuk memiliki sebuah rumah yang cantik bukan?Standart lah nak rumah kondo ke  banglo ke,3 4 tingkat.Kalau boleh nak rumah ade lif ye dok?heheTapi tak semua orang dalam dunia ni punya citarasa yang NORMAL!Betul,tak tipu.Ada orang yang suke rumah dia dalam bentuk pelik2.Tak caye?Jum layan picture2 ni
Dan Stiver
Dayton Kentucky US
Mushroom House


Przemow666
Poland - Szymbark near Gdańsk,
Rumah terbalik
JoniRae
Maxico,Kettle House

Stksave27
Hallam Pennsylvania
Shoe House
Centrum Rezydent, Sopot
Crooked House

House between mountain

Lerxst Ohio
Carlisle Ohio
Space House
Bobby Siliato
New Egypt, New Jersy US
Soccer Ball House
LemonHalf
Wyoming Michingan
Taco House
{image sorce:Flickr.com}

Ha..pelik tak pelik diorang ni.Tapi unik kan.
So ada tak yang berkenan nak jadikan rumah korang :)


GiveAway cik Dil : Kami nak banner flash dan doodle FREE


hehe..lagi satu GA tuk hari ni.
Tarikh tutup also 31 July 2011
Hadiah dah tau kan?
Tu yang tulis kat atas tu hihi.
Sounds good right?
Besh nyer klu dapat banner flash
Sape-sape nak join sile tekan DISINI

Tag
Jaslin
Natasya

Jom Join Giveaway Gadis Desa

Assalamualaikum
Ini adalah GA pertama yang saya nak join
Harap-harap saya akan jadi orang yang bertuah 
dan dapat bolot sume hadiah hehehe.
*(Harapan!cabutan bertuah pun tak penah nak menang haha)


Tarikh tutup 31 Julai 2011 jam 11.59PM
Sehari sebelum puase tu
Lama lagi kan,so jom lah JOIN ramai2.
Mana tahu anda orang yang bertuah
Mari klik banner kat atas ni untuk join.
atau clik HERE for more information.

Berikut adalah rakan saya yang bertuah untuk di tag






Jul 17, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER


Join segmen lagi.
Kali ni naik kapal Luna Lanun pula hehe.
Best tau,jum lah sama-sama join.hehe
Anda berminat nak sertai
Macam biasa click >> SINI

Jul 16, 2011

Header Baru

Sebelum ini blog saya lebih kepada blog peribadi,jarang sangat nak bw.Tapi sejak 3 hari lepas,tiba-tiba terasa nak bw sampai puas dan mula join beberapa segmen.
Segmen dari Abg Yen dan dari Datin Tyka.

Thanks a lot to them! First time sebenarnya saya join segmen2 ini.Alhamdulillah,banyak saya dapat pelajari masa bw tu..baru kenal erti dunia blogger.Then,baru sedar diri, ilmu saya masih cetek dan jauh sgt ketinggalan.

Tengah  jalan-jalan n visit-visit,mmg sy tertarik nak ade header transparent macam sume blogger lain.Apalagi,tengah rajin n mood mengundang,saya terus search dan jumpe tutorial yang awesome sgt! 
Creadit to Mia.

Senang jer,n tak perlu guna photoshop , just guna photoscape n GIMP.Saya pun terus download GIMP, photoscape saya mmg dah ada..n terus cuba buat maka terhasillah kerja tangan saya yang pertama..
Ini header saya yang lama
LAMA

header BARU !!!
Cantik tak?please..please.cakaplah cantik.Bohong pun tak pe hihi.Header baru saya .Nak tau macam mane?Jum layan tutorial dari Mia jum.click SINI:CARA-CARA NAK BUAT HEADER TRANSPARENT

Encik B

Lebih 2 hari saya tak meng update entri,ini pun dah rindu sgt nak blogwalking.Maaf yer,gara-gara kesihatan diri yang tidak berapa baik.Kelmarin lepas bangun-bangun tido,nampak  encik B(bintik-bintik merah) di tangan.Mase tu dah risau giller,chicken pox ke?Eh,tak mungkinlah kan.Kecik-kecik dulu dah kena.

Lama kelamaan makin banyak pula yang timbul.Gantalnya jangan nak cakap..maha Hebattt ohh.Ingatkan kejap je simtom ni  so tak adalah pergi klinik.Dalam hati kata “ala..kejap jer ni puunnn.kejap lagi ok lah”. Malam tu dah seluruh badan pulak encik B visit sambil tinggalkan cenderahati berupa bintik-bintik kecil gatal tuh pada saya.Ha..ambik kau,tadi pandang rendah kat encik B,rasakan!!jangan harap nak tido lena.
Dengan penuh penyesalan didada,saya pun cuba untuk melelapkan diri dengan sedaya upaya akhirnya usaha saya berjaya pada pukul  4.30 am! Keesokannya barulah saya pergi berjumpa doktor.Round punyer round boleh pulak sume klinik tutup.Last last pergi hospital .Mesti encik B ckp dalam hati,Ek elleh…stakat gatal2 gi hospital hahaha..Saya pn tutup muka.Malu..

Doktor nak injek saya tak mau.Dengan suara merayu dan senyumam manis serupa kerang wangi saya pun kata kat doktor,"doktor..boleh tak saya tak nak injek hehe.Bagi ubat je lah yeh yeh? Dan doktor tu pun cair dgn saya.(Perasan..panggg sekali)
Hadiah doktor kepada saya, Tarra…


Ubat Chlorpheniramine Maleate tuk kegatalan yang sgt over n Calamine lotion yang terkenal dengan ketereran dia melegakan iritasi kulit atau gatal2.
Nak upload pic tgn ..takut korang muntah hijau jer tengok ..so baik tak payah kan.Gunakan  kekreatifan imaginasi anda untuk mendapatkan gambarannya.

Moral of the story is,encik B sgt kuat,jgn pandang dia sebelah mata hehe.klu sakit pergilah awal ke klinik bedekatan untuk diperiksa ok.Jangan biarkan melarat

Jul 14, 2011

MARI-MARI PROMOTE BLOG KAW3X

Assalamualaikum
Selamat datang hari baru!
Ok,hari ni nak join satu segmen.


Berminat nak sertai? click >>SEGMEN ABG YEN

tamat pada 14 Julai 2011, 11.59pm
cepat tau..click,Now! hehe
jum pomot blog kaw kaw!
:)

Jul 13, 2011

Apa yang anda patut tahu tentang HP


ok,entry kali ni panjang yep.Seperti yang dah sedia maklum,Harry Potter & The Deathly Hallows Part 2 akn mula ditayangkan di pawagam2 sluruh dunia pada 15 July .Hujung minggu nie pulak! Korang excited tak?sy excited giller.Final episod tu,rugi klu tak gi tengok.So jum lah reramai serbu itu panggung.Tapi sy yakin ramai org kat luar yang masih blum mengetahui tentang kisah HP ni.

Jadi kepada anda yang decide nak tengok HP tapi tak pnh bace novel,atau org yg baru nak kenal2  dan mengetahui sikit sebanyak tntg fav siries sy nie atau org yg dah lupa mcm mne kisah HP (brape byk atau la) ni khas tuk korang.So tak de lah korang ter nganga je dlm pggung tak pham crite kan hehe :) enjoy ~~
{Image source:Flickr.com}Jeremiahrevira
  • Siri ini diadaptasi dari 7 novel garapan JK Rowling
  • 8 Filem berjaya dihasilkan dalam 10 tahun
  • Harry,Ron,Hermione 3 sahabat karib
  • Hogwarts merupakan sekolah mereka
  • Pelajar Hogwarts dibahagikan kepada 4 buah rumah Griffindor,Hufflepuf,Ravenclaw and Sylterin(rmh yang melahirkan ramai ahli sihir jahat)


{Image source:Flickr.com}Rocketalk


  • Voldermort / U-Know-Who pembunuh parents Harry
  • Sumpahan membunuh Voldermort kpd Harry itu berbalik kepada dirinya lalu dia tidak berkuasa lagi
  • Harry selamat dan membesar sebagai seorang yang terkenal "The Boy Who Live"/ "The chosen one"
  • Voldermort mengumpul kekuatan nya semula untuk membunuh Harry dah telah memisahkan rohnya kepada 7 bahagian(disimpan dalam horcrux)supaya tidak dirinya tidak terkalahkan .
  • Harry,Ron dan Hermione mengembara mencari dan memusnahkan Horcrux2 
  • Azimat maut terdiri daripada tongkat elder, Jubah halimunan dan batu hikmat
  • Voldermort mencari kesemua azimat maut ini untuk menjadi tuan kepada Maut agar Harry tidak dpt menewaskannya

{Image source:Flickr.com}Jeremiahrivera

  • Professor Snape Pengetua baru Hogwarts selepas kematian Prof Albus Dumbledor.Watak jahat yang sebenarnya baik!!! Akhirnya terkorban dmi Harry.
  • 7 sahabat tunggak utama novel Harry,Ron,Hermione,Ginny,Luna Lovegood,Draco Malfoy.
  • Filem yang terakhir menyaksikan terkorbannya beberapa orang ahli shr yang rapat dgn harry ,Fred n Mad Eye.
Mahu lagi?Nantikan dengan penuh debaran di pawagam berdekatan :)

Jul 12, 2011

Kuah Kacang

{Image source :Google.com}
Sekadar gambar hiasan,x de kene mengene dengan kuah kacang mahupun nasi impit

Hai guys,hari nie kite bawak mood raya sket ok.Tak lame lagi ramadhan akan menjelma,lebih kurang 18 hari jer lagi.Sume tak sabar2 nak puasa an,lagi2 nak raya sakan hehe.Kaum2 hawa dah habis ganti puasa blum?Kalau belum tu cepat2 lah yer habiskan.Nanti kene bayar fidyah pula kalau tak berganti.Ok2,tanpa melengahkan masa jum kite checkidout resepi kuah kacang yang menjadi hidangan wajib di pagi raya .

First skali sedia kan bahan2 nie dulu.Supaya senang,x de lah tercari-cari dalam almari ,klu tak de terpakse pla terkejar-kejar nak kene gi kedai bli brg yg tiada..dah naik motor..kunci mtr plak tertinggal dlm rumah..kene balik masuk dlm rumah..pastu lupe plak kunci letak mane hahaha kan dah susah! 

Bahan-bahan
1 OR 1/2 kg kacang tanah
7 biji bawang kecil
2 ulas bawang puteh
 1 bji halia
3 senduk cili kisar
(yg nie klu korang pakai cili kering rendam dlu then bru blndr)
4 batang serai (ketok2/ dihiris halus >prefer hiris lebeh sedap)
1 mangkuk air asam jawa
Gula n Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-cara
Memule gorengkan kacang yang banyak2 tu kat dalam kuali..igt,tanpa minyak tau.Lepas dah masak,tgk wrne dia dah berubah jadi coklat2 kegelapan tu dah leh angkat lah.
Separuh blander smpai hancur,separuh lagi blander macam2 tu jek.Biar kasi ade ketulan2 kacang sket kan.
Then tumis lah bawang kecik,bawang putih, n halia yg dah di kisar tadi dengan minyak.
Masukkan cili kisar n kacang
Gula dan garam secukup rasa.
Done! boleh dihidang bersama nasi impit

p/s:kuantiti  dan jenis bahan bergntg pd citarasa msg2.
enjoy cooking :)





love came from Love

love 
When you want to cry, cry your heart out to Him completely



He'll wipe away your tears,with your hand He created perfectly
Then open up a door, that your mind missed entirely
And then forgive you for sinning,couse you came to Him initially


I may lost my love,but My Love loves me eternally
And if i show Him true love ,my true love will make their way to me
And then insyaAllah from Jannah one day,we'll both look back and see
How our love came from Love,such perfect ecstacy

Jul 9, 2011

Watch Dream High Concert Here!!

{Image source:Google.com}

Korang peminat korea?Kalau ya,pastikan jgn ketinggalan menonton Concert Dream High ok! :) Mesti korang tau kan cite ni.Kalau tak tau,meh kite cite-cite sket.Dream High ini sebenarnya drama bersiri korea yang berkisarkan tentang 6 remaja yang mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang bintang terkenal.Demi tuk mencapai cita2 mereka,kesemua remaja tersebut mahu menempatkan diri di sebuah sekolah nie >> Kirin High School.


Kirin High School sebuah sekolah muzik yang sangat terkenal oowhh n ramai artis popular lahir kat sekolah ini.Kepada peminat2 setia drama korea,korang sume patut tgk cite ni ok,sy dah 2 kali repeat dah.Cerita yang best,x menjemukan  and awesome! Yang paling penting pelakon2 dia sume terbaek!  Taec Yeon  and WooYong (2pm), Suzy,Kim Soon-Hyung,Eun Jung and IU.Oho..miss them so much.Setelah 16 episod yang gempak! Jom same2 tengok Concert Dream High dan ubati kerinduan kpd mereka 
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5


Happy watching guys!! :)

Bersih punya pasal ,guru jadi mangsa.

{Image source:Mr Google}

Bangun pagi-pagi tengok ibu tengah gosok baju.
Tengah mamai-mamai tu tanye ibu.
”Ibu  nak gi mane ni?Sekolah?”
Then ibu pun ckp.”Aah..sekolah”.
Dalam ati punye risau..apesal sekolah pulak?
Bkn ari nie sabtu ke?n bukan ke dah 
planning baik nyer nk gi bercuti ke melake…???
Ibu dok tenung aku  yang kehairanan dgn mulut ternganga ni kan(ok tipu bab tenganga tu).Last2 ibu ckp.”Arahan kementerian”.

Alkisah.kementerian dah menetapkan dan mewajibkan semua sekolah-sekolah di Negeri Sembilan yang bersempadan dengan Kuala Lumpur supaya menjalankan Program Kecergasan pada tarikh 9/7/2011 bersamaan pada hari ini,sabtu.

{Image source:Flickr.com}Stumayhew

Motif nak kene gi sekolah hari ni?Melarang guru-guru dan murid-murid dari meng join kan diri di perhimpunan bersih !
 Macam-macam feedback yang boleh kite dengar
berhubung perkara ini.Jom layan

Pengetua sewaktu meeting:Saya terima arahan dari kementerian awal minggu ini.Saya berharap semua guru dapat memberikan kerjasama dan hadir . Jalankan tugas anda sebagai guru sebaik mungkin, guru yang baik akan disanjung hingga ke akhir hayat.

Guru2 berdedikasi:Baik tuan.

Sesetengah guru yang “amat” berdedikasi:ZzzZZZzzzZZZ

Student yg nakal:Haa???Sekolah?Hari biase pon aku panjat pagar,nie nak suruh lari2 pusing2 padang satu ari.haha…Tak dapat de bai.Buang mase jer.Baik kite buat aktiviti yang lebeh berfaedah<< ????

Student yg baik:Oh eh?Best tu hari sabtu sekolah! Minggu lepas hari sabtu sekolah gak,minggu nie pun sekolah jgk,kalau tiap2 minggu,dri Isnin sampai Sabtu sekolah kan best!!!! Dapat hari2 aku jumpe dierr..mesti dia hensem hari ni.(Pangggg sekali)

Kesimpulan: Kalau nak join ape ape perhimpunan pun,pastikan ia Halalan Toibba,halal lagi baik...Banyak lagi alternatif dan medium laIn yang ada.Bile jadi cam ni kan susah.Terpakse sekolah hari sabtu! Nak pergi bercuti pun kene bertolak petang :)


Jul 8, 2011

Harry Potter Live Premiere


Kalau korang nk tau,saya penchentA HP! Kalau nk tau la,kalau tak nak tau.dok senyap2,layan jer entri sy ni eh hehe. Ok,just seeing all those picture..it made me feel very emotional.i'm crying! sob sob sob.. :( Hari nie nak update pasal HP Live Premiere yg sempat sy saksikan secara live.To Harry Potter UK page,thanks for the live stream.Alkisahnya..lepas sy dah like page HP UK,sy slalu gak lar join comment2 n sent the love from Malaysia.Sume fan HP sporting giller n they are absolutely die hard fan of HP! Like me.Walaupn kmi dri 2 benua yg berbeza,kat situ x de rase perbezaan langsung.

Ok,skang mase untuk beremosi sket eh..tangkap leleh siket haha.Byk sgt bnde yg dikongsi dan ianya satu perasaan yang tak dapat digambarkan bila semua yang betul2 memahami dan mendalami kisah Harry Potter dapat berkumpul.Kami hidup dan membesar bertemankan novel-novel dan filem-filem HP,watak2 mereka seolah2 hidup dlm 1 dunia yg kami kongsi.Such a moment! Then,malam tadi merupakan satu event penting dapat sy saksikan secara live di page tersebut.(Ayat nak skema jek)



Berdebar seyhh …time tu kul 1.15am wktu Malaysia,kt London x pasti plak.Tpi yg kompemnye petang lar event tu.Excited punye pasal sampai tenung labtop dalam2,macam nak masok dlm screen tu pun ade gak an haha.Bernafas laju semacam bagaikan wat excersice cardio ngee ngee.Tunggu punye tunggu,akhirnya nampak dah kelibat pelakon2 HP kat red carpet tu.Pe lagi senyum meleret lar sy.Rase bahagia giller ala-ala menang award gitu hihi.Tpi still tak puas hati slagi tak nmpak Dan,Rupert n Emma.

Sebenarnya ribuan org dr slrh dnia dah bercamping sejak 5 ari yg lepas kat London tuk event nie.Tgh dok tunggu2 pakwe sy muncol (Dan) Emma Watson yg first  smpai.she's so gorgeous u knoe,like a princess! Rupert n My Danny pun smpai tk lme pastu.they look awesome and I scream like crazy haha..


But my favourite moment will be the last part of these premiere where all the director and cast giving their speeches.Mase tu nangis jgn nk ckp.tisu abis sekotak kot! Sedih sgt..After all these year..it will be end.Suke sgt ayat dri JK n Dan.Separuh perjalanan hidup sy ada HP,and I will always stay with HP until the very end.Lebeh kurang kul 3.30 pg rncgn tu tamat.Skang masa tuk countdown 15 July pulak! Yeahhhhhh...The Speechess..watch it down here.


for more n more HP stuff,visit my tumblr click here >>  SILENCE THOUGHT;TUMBLR 
till then,oho..i'm crying...love from Malaysia (NFF 2011) credit to Ridzuan Mikail 

Jul 4, 2011

banana and heart

{Image source:Flickr.com}xdesx

Tajuk Bi jer hihi..ok2 jum bace satu cite ni nak.Sy jumpe wktu merayau2 kt sebuah website ni.


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci. 

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

{Image source:Flickr.com}Andri


"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk.
Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.
 "Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke
sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu,
cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada membenci


Moral of the story is.. jangan letak pisang dalam beg haha. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.Dan jgn lah percaye sgt yg cikgu Maryam srh dak2 tu ltk psg dlm beg.X de mknenyer hehe

penerbangan terakhir

{Image source:Flickr.com}Miguel

MAKLUMAT TENTANG PERJALANAN
 ·    Tempat berlepas : Kehidupan dunia
 ·    Tempoh Perjalanan : Cuma seketika dan beberapa meter dalam perut bumi.
 ·    Destinasi : Akhirat
 ·    Masa berlepas : Ketika di datangi Malaikat
 ·    Masa hadir : Ketika dan selepas Nyawa di cabut
 ·    Bentuk tempahan : Tetap, Pasti, dan tidak akan Berubah


SYARAT-SYARAT PERJALANAN
Ditujukan kepada semua penumpang. Diminta ambil perhatian kerana
mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan didunia
dan menuju ke akhirat. Sila perhatikan ketua anda, semua (pilot)  yang
dikhaskan iaitu Malaikat Maut. Bagi penumpang yang belum jelas,
dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam Al-Quran
dan Hadis-hadis Rasullullah serta menurutinya dengan berhati-hati.

Sebarang masalah hendaklah di rujuk kepada para ulamak dan cendiakawan.

BARANG MUATAN YANG DI DIBENARKAN
 * 5 meter kain kafan putih
 * Kapas Putih yang secukupnya
 * Muatan lain yang di pertimbangkan :-
 - Amal soleh
 - Sedekah jariah
 - Anak soleh yang mendoakan ibu bapanya
 - Ilmu yang manfaat

PERHATIAN
* Lain-lain muatan yang di tegah adalah tanggungjawab para
  penumpang. Barangsiapa yang tidak mematuhinya akan di denda.

SAAT DAN WAKTU BERLEPAS
 * Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket, pasport atau tidak
   mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap-sedia untuk berlepas setiap
   saat jika tidak mahu sebarang kesusahan.

DIULANG
 * Tempahan perjalanan adalah sesuatu yang tetap dan pasti, yang
   tidak perlu diingatkan lagi. Tapi atas dasar peringatan kepada
   para penumpang, maka kami menulis untuk anda semua.  Hendaklah
   anda mengambil perhatian yang sewajarnya tentang  perjalanan ini.

Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap kami
untuk menabur khidmat sepada anda semua.
Semoga bergembira dengan perjalanan yang menarik,sesuai dengan
firman ALLAH surah Al-Kahfi;
Ertinya : " Barang siapa mengharap perjumpaan yang baik dengan
            Tuhannya, maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik,
            Janganlah pula mensyirikkan ALLAH dengan sesuatu "

leaving hogwarts

Ron Weasly, Harry Potter & Hermione Granger.
Ohoo...harry so cute isn't he? :)

Sobs sobs..it rily sad coz all these preety faces will be gone :( Soon we will see it closed...It was very very emotional .I remember i wept like a child when i read on the last chapter of the deathly hallow.I grew up with these movie and it's very very sad and heartbreaking to see one of the most successful movies of all time is ending and with it an Era. I still remember when i was 12,i read da first book and it made me feel like some kinnda falling in love! love..with all the characters,places and story.Since then i always stay with Harry untill the very end!

here are my collection of all HP's siries..but the 4th book still missing :(
i have to search it somewhere



teach me all about friendship and love :)


11 days more to go ,the time will come..and its all end this 15 July.I was planing to go 2 da cinema with my best friend Ridzuan Razali ..Maybe on 18 July.Mid valley...here i come!Its rily excited to watch the ending yau.Wat will happen,how the scenery and places...is it the same with my imagination and thought ?oho..no one can guess my expectation toward dis movie.Only a die hard fan of HP will understand my feeling. 




nebesss...untill the very end
p/s:please ignore all the gramatical error haha.till then..papai

Jul 3, 2011

menunggu

{Image source:Flickr.com}swardraw

perjalanan yang sgt panjang,penuh berliku
dari hari ia bermula tidak pernah tampak mudah
hikmahnya dijanji pasti
terpulang empunya diri yang akan melakar
saat itu akn tiba.
menunggu saat itu
dan terus menunggu


Footer